Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kölyök kutya nevelése lépésről lépésre

Praktikus támpontok kölyök kutya nevelésről gazdiknak, hogyan érdemes érzelmi és intellektuális tekintetben is integrálni és  nevelni a család legkisebb ugrifülesét a hazaérkezéstől kezdődően egészen néhány alaplecke megtanításáig.

Legkedvesebb cukiságunk megérkezése a családi ökoszisztémába képes fenekestül felfordítani az eddig megszokott rendet. A kis pöttöm éjjel nyüszít, nem képes egyedül megmaradni a helyén, napközben rosszalkodik, kiássa a virágokat, netalán szétrág egy-egy papucsot vagy párnát, jár fel s alá, nem hallgat a nevére, ide-oda pisil, kakil és megeshet, hogy séta közben veszélyezteti a saját épségét. Egy új rendszer kialakítása néhány fontos szabály meghatározásával kulcsfontosságú alapot biztosít önmagunk és legkisebb családtagunk közötti szeretetteljes kapcsolathoz és egy egészséges családi életritmushoz. Mindezt azonban kis lépésekben érdemes kialakítani. Ebben a cikkünkben a kölyök kutya neveléshez szeretnénk támpontokat adni, hogyan érdemes érzelmi és intellektuális tekintetben is nevelni a család legkisebb ugrifülesét.

Mindennek az alapja a bizalom és a szeretetteljes légkör

Csak úgy, mint egy kisgyermek születésénél megteremtjük az otthonos környezetet és melegséget, hasonlóan fontos ez a fajta előgondoskodás a kölyök kutyák esetében is. Érdemes megtervezni, hogy hol lesz az ő kuckója, ahova bekészíthetünk, egy kispárnát, pokrócot néhány játékot, amiből választhat kedve szerint. Változó lehet az az időtartam, amikor kiskedvencünk hazaköltözik, ám ezt leszámítva az első hetekben érdemes lehet megtervezni mikor és ki vigyáz rá, amíg megszokja új otthonát. Készülhetünk neki egyedi nyakörvvel és névbilétával is, hogy a család igazi tagjának érezze magát.

Ejtsünk szót egy kicsit az étkezésről is. Kölyökkorban legfontosabb a jó minőségű tápetetés, mivel ilyenkor még fejődésben vannak a legfontosabb mozgató-és szervrendszerek. Fontos olyan teljesértékű tápot választani, amely igényre szabottan hosszútávon megalapozza kedvencünk harmonikus növekedését és vitalitását, könnyedén emészthető, erősíti az immunrendszert, segíti a fizikai és mentális betegségek megelőzését, támogatja a fogak, csontok és ízületek védelmét, valamint hozzájárul az egészséges bőr és a fényes szőrzet fenntartásához.

Mindezeken felül a kölyök kutya nevelésénél legmeghatározóbb tényező a bizalom és a szeretetteljes légkör kialakításához mégis az együtt töltött minőségi idő. A család legkisebb gézengúza az együtt töltött perceket fogja a leginkább értékelni és ahhoz fog leginkább kötődni aki, időt és energiát nem sajnálva őszintén foglalkozik vele és megpróbál az ő nyelvén kommunikálni vele.

Kisokos kölyök kutyák neveléséhez

Ahogy azt az előző sorokban felvázoltuk mindennek előtt a kezdeti alapot az otthonos, biztonságos légkör nyújtja. Az első együtt töltött “aranyórákat”, napokat, és néhány hetet érdemes teljességében a kapcsolatépítésre szánni. Odafigyelni kedvencünk lépteire, sokat szemezni, beszélgetni vele, játszani, felfedezni az otthon zegzugait. Így nem csak nekünk lesz lehetőségünk megismerni kedvencünket, de ő is megismeri hangunkat, lépteinket, szokásainkat.

Mindezek nyomán tud kialakulni az a mély és megrendíthetetlen bizalom, kutya és gazdája között.

Ezt tudja erősíteni ha kialakítunk egy napi rutint kutyusunk részére az étkezések a tanítási, vagy játékos foglalkozások, továbbá séta tekintetében, amikor ténylegesen vele töltünk időt. Kölyökkorban, amikor is a háromszori táplálás számít megfelelőnek, érdemes beütemezni egy idősávot, amikor mindig meg tudjuk etetni kedvencünket reggel, délben, este. Ahogy időnk engedi érdemes azokat is meghatározni mikor tudunk a nap során huzamosan foglalkozni, játszani vele, akár reggel vagy este elmenni sétálni. Kis kölykünk, ha már kiskorban megszokja ezt a napi és heti rutint ez lesz számára a természetes, tudni fogja mikor van gazdájának ideje vele lenni és mikor van az amikor mindenki csinálja a maga dolgát. Ezzel a rutinnal ha jobban végiggondoljuk az unalom is elűzhető hiszen kedvencünk várni fog ránk és nem fog kétségek között kitalálni esetleges rossz szokásokat.

Mivel is kezdjük kölyök tappancsunk nevelését?

Talán legelőször a pacsit szeretnénk neki megtanítani, de menjünk szépen sorban az igazán fontos 5+1 alapleckével és ha azok már biztosan mennek - jöhetnek az egyéb szórakoztató trükkök.

5 + 1 legfontosabb lecke kölyök kutyák neveléséhez

Minden nevelési lépés más és más, ám közös alapszabály bennük a türelem és a sokszori ismétlés.

  1. Az én nevem” …. “Tappancs”. Az első és legfontosabb a kapcsolat és bizalomépítés után, hogy kölyök kutyusunk megtanuljon hallgatni a saját nevére. A névhez szoktatást az első pillanattól elkezdhetjük, ahogy hazavisszük kedvencünket. A megszólítást minden mondatunkba belefoglalhatjuk, ha hozzá beszélünk és nem szabad megfeledkeznünk a szemkontakutsról sem. Ha kiskedvencünk hallgat a nevére egy biztos alapot építettünk ki a további nevelési színtereknek számára, hiszen megszólítására már biztosan fel fog figyelni.
  2. Gyere”. A név felismerésén túl fontos, hogy kiskölykünk visszajöjjön hozzánk ha hívjuk. Érdemes az első két szintet kombinálni. Tehát a néven szólítás után következzék a tanítandó parancsszó. Pl.: “Tappancs, gyere / gyere ide.” Fontos minden alkalommal jól hallhatóanérthetően és határozottan kérnünk, amit szeretnénk. Érdemes nem csak szavainkkal tanítani kutyakölykünket, hanem testbeszédünkkel is. A szemkontaktus mellett használhatunk hívó kézmozdulatot, vagy leguggolhatunk így kedvencünknek több jelet adhatunk arra vonatkozóan mit is szeretnénk kérni a hívószó alatt. Megerősítésként, amíg kedvencünk meg nem jegyzi a tananyagot megjutalmazhatjuk néhány tápanyagban gazdag jutalomfalattal.
  3. Ül és Fekszik”. Harmadik lecke, hogy megtanítsuk kis kölykünknek, hogy leüljön, lefeküdjön ha kérjük. Érdemes az “ül” leckével kezdeni utána a “fekszikkel”. Ennél a leckénél is fontos a világos érthető kommunikáció, a szemkontaktus és a türelem. Fontos odafigyelni, hogy mindig ugyanúgy, ugyanazokkal a szavakkal és hanglejtéssel próbáljuk kérni kutyusunkat arra amire szeretnénk, hogy cselekedjen vagy egy helyben maradjon. A kézmozdulatok is segíthetnek. Az ül leckénél érdemes a kezünkben kedvencünk feje fölé tartani és így tanítani és megerősíteni az ülés parancsát legfinomabb jutalomfalatokkal. A fekszik leckénél a lefelé tartott kéz mozdulata vagy a föld felé mutatás segítő jel lehet kedvencünk számára, mit is kérünk tőle.
  4. Marad”. Kedvencünknek a következő lecke elsőre lehet hogy nehéz lehet. A marad kérést ráépíthetjük a a korábbi ül vagy fekszik leckére. Figyeljünk oda kedvencünkre és legyünk türelemmel. Ez ennél a leckénél a legfontosabb. Ha kiskutyánk leült vagy lefeküdt. Szépen lassan szemtől-szemben kezdjünk lépésenként távolodni. Először egy-két lépést majd egyre többet távolodjunk és minden egyes teljesített kitartását kedvencünknek jutalmazzuk meg néhány finom falat mellett sok szeretettel és dicsérettel.
  5. Fúj!”. Kis kölyökkutyánk az otthoni környezetben vagy később séta során arra vetemedhet, hogy megnyaljon, vagy megkóstoljon néhány neki tetsző, izgalmas tárgyat, növényt, amit mi gazdik nem biztos hogy szeretnénk. Erre tökéletes ha határozottan rászólunk kedvencünkre annyit, hogy fúj és eleinte elhúzzuk a kritikus pontoktól. Néhány alkalom után biztosan meg fogja tanulni mit szabad és mit nem megkóstolni.

+1. “Kaki hadművelet” Családi házak udvarában de lakásban és az utcán is fontos megtanítani kutyusunknak hol van az ő illemhelye. A leghatékonyabb módszer, ha kiskedvencünk össze-vissza rejt csomagokat a kertben, hogy egy helyre rakjuk ezeket a csomagokat, ahol a jövőben szeretnénk, hogy kerüljenek és ezt meg is mutatjuk neki. Az sikert könnyebben elhozhatja, ha ezt azonnal meg tudjuk neki mutatni egy-egy kakilás után. Fontos, ha sikerrel jártunk nagyon figyeljünk itt is a kellő mennyiségű pozitív visszacsatolásra.

Összefoglalva, ha új kölyök érkezik a házba szükség van egy minden szeretettel átitatott légkörre és sok időre. Egy személyre szabott kuckóra és nyakörvre. Egy életen át tápláló tápra, amely mellett kiskutyánknak nem lesz szüksége másra mert megvan benne minden.

A fent jegyzett 5+1 alapvető lecke kölyökkutyák neveléséhez pedig biztonságot fog nyújtani kutyának és gazdának is egyaránt egy egészséges kapcsolat kialakításához és fejlődéséhez.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tippek