Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Idős kutyák táplálása

Idős, korosodó kedvenceink semmiben nem különböznek korosodó embertársainktól. Ha beszélni tudnának, mondanák is: „itt fáj, ott fáj, látásom megromlott, szaglásom sem a régi…”

De! Nem tudnak beszélni, ráadásul a kutyák fájdalom kimutatása úgy, hogy azt a gazdi is megértse, egyrészt csak tényleg komolyabb fájdalom (vagy váratlan, hirtelen fájdalom esetén) vagy feltűnő viselkedésváltozáskor történik. A gazdi csak annyit vesz észre, hogy idős kutyája meglassult, már nem olyan, mint régen. Életük későbbi szakaszában a kutyák teste számos változáson megy keresztül. Az ételek emésztése és anyagcseréje másképp alakulhat, továbbá az immunrendszerük sem működik már olyan jól, mint korábban, ezért extra támogatásra lesz szükségük az alkalmazkodáshoz.

Ahogy az emberek, a kutyák sem egyformán öregednek. Sok minden függ a kutya méreteitől, fajtájától, életkörülményeitől. Egy yorkie 10 évesen még majdnem középkor végén éli vidáman az életét, egy ír farkas vagy bullmasztiff számára matuzsálemi kor. Egyes vérvonalak is hosszabb életűek lehetnek a többinél, itt is a genetika a meghatározó. A genetika határozza meg azt is, hogy a kutyafajták milyen terheltségekkel rendelkeznek – a tacskónál a 10 éves kor nem számít idősnek, de sajnos sok tacskó jellegű kutya ekkorra már elhasználódott porckorongokkal jár-kel a világban.

A genetika mellett az életkörülmények

A fizikai aktivitás és természetesen a táplálás a leginkább befolyásoló tényezők. Egy normál aktivitású kutya „szépen” öregszik, míg a szolgálati, munka vagy versenykutyák nagyon gyorsan, az átlagnál hamarabb megöregednek, sajnos testük-lelkük elhasználódik. Ha nem volt kölyökkorban megfelelő a táplálás, akkor is gyorsan elérkezhet a fájó öregkor: a fiatal kori nem megfelelő csont és ízületi fejlődés öregkorban beszedi a vámot.

A genetikán mi, tulajdonosok nem nagyon tudunk segíteni, bár jár egy kis előnnyel, ha ismerjük kutyánk származását (fajtatiszta, törzskönyvezett kutya, fajtajellegű kutya vagy ismert származású keverékek), mert ehhez képest tudjuk neki a megfelelő étrendet kiválasztani élete során. Ez sem mindig megy simán, de legalább előre fel tudunk készülni az idős korra, ha megérkezik. Sokkal nehezebb a helyzet az ismeretlen származású, mentett, vagy felnőttként befogadott (pláne keverék) kutyáknál, ahol semmiféle előéletről nem lehet tudni. Ilyenkor természetesen igyekeznünk kell mindent pótolni, ami kieshetett előző életében – beleértve a vitaminokat és a megfelelő eledelt is.

Az idősebb kutyák sokkal könnyebben híznak. Mivel kevésbé aktívak (gyakran az ízületi problémák miatt) és az anyagcseréjük is lassabb, sokkal nehezebben tudják elégetni a táplálékkal bevitt kalóriákat. A túlsúlyossá vagy elhízottá válás tovább terheli a kutya ízületeit, és további egészségügyi problémákat okozhat, amelyek csökkentik a várható élettartamot. Ezért az éves múlásával érdemes átállni egy alacsonyabb kalóriatartalmú étrendre, továbbá alakítani az állat étkezési szokásain.

Apró változatások

Az idős kutyáknak való, senior kutyatápokat fokozatosan vezessük be. A hirtelen váltás emésztési problémákat okozhat, ezért először csak kis adagokban, az addig használt táp egy részét váltsuk le. Törekedjünk arra, hogy a teljes átállás minimum 7-10 nap alatt történjen meg, így a kutya szervezete könnyebben alkalmazkodik az új összetételhez. 

Mivel az öreg kutya emésztőszervei nehezebben dolgozzák fel a táplálék alkotó részeit, tanácsos naponta többször, kisebb mennyiségben etetni. Sose feledkezzünk meg a tiszta, friss víz biztosításáról sem. Ha jól hidratáltak maradnak, az segíthet megőrizni egészségüket.

Fontos: ne adjunk édességet az idős kutyának! Természetesen ő is nassolhat. A rostban gazdag zöldségek, mint a zöldbab, brokkoli, sárgarépa és kígyóuborka ideális, bűntudatmentes rágcsálnivalók az idős kutyák számára. Csupán arra ügyeljünk, hogy ne sózzuk meg ezeket a zöldségeket a keringési rendszer védelmében. 

Korosodó kutyusodnak teremts egy biztonságos, csendes helyet, ahol nyugodtan, a saját tempójában, meglepetés vagy zavaró tényezők nélkül ehet. Ez főleg akkor fontos, ha több kutya lakik egy helyen, ugyanis előfordulat, hogy egy fiatalabb, falánkabb kutyus megeszi az idősebb adagját. Ez nem csak a táplálását nehezíti, de stresszforrást is jelenthet az ebnek, illetve őt is a mohó evésre ösztönözheti. Legjobb, ha egyidőben, de különböző helyen esznek a kutyák. 

Érdemes emellett kissé megemelni az idősödő állat tálját, hogy ne kelljen megerőltetnie magát, amikor lehajol a táplálékért. Ezzel tehermentesítjük a nyak-, váll- és a hátízületeket. Ezt megoldhatjuk kis trükkel is otthon, például lépcsőfokra helyezve a tálat, de kaphatók külön erre a célra kialakított állványok is. 

A kutyák öregedésének, ahogy korábban írtuk, vannak jelei: őszülés, a mozgás élvezetének elvesztése, később a hallás, látás megromlása. Ahhoz azonban, hogy ezeket a „tüneteket” kitoljuk, elodázzuk, számos eszköz áll rendelkezésünkre, ahogy embereknél is: a táplálékkiegészítők. Azonban saját magunkon is tapasztalhatjuk, hogy ezekből rengeteg van a piacon. Ember legyen a talpán, aki ezt helyesen összeválogatja, kiszámolja, és adagolja, saját magának is, nemhogy kutya társának!

Mi, a Flatazornál leegyszerűsítettük a problémát

A táplálékkiegészítőket beletettük a kutyaeledelbe. A legegyszerűbb terméktől a legbonyolultabbig minden, idős kutyáknak való termék alkalmazkodik az eb és a gazda igényeihez.

Ahhoz, hogy a megromlott szaglású kutya is könnyen elfogadja az eledelt, ezért az ízletesebb. Az idős kutya kevesebbet eszik, így az eledel sokkal koncentráltabb, a tápszemek alkalmazkodnak a kopott fogakhoz és fájó ínyhez. A fehérjék könnyen emészthetőek és nem okoznak puffadást, székrekedést vagy hasmenést. Minden idős kori termékben ott vannak azok a fontos vitaminok és ásványi anyagok, amelyek segítik az ízületek, a bőr és szőrzet egészségét, az idős kutya immunrendszerét támogatják. 

Ezenkívül megtalálhatóak bennük olyan gyógynövények (kiemelve a Protect termékcsaládot), amelyeket mi magunk, illetve nagyszüleink, szüleink is rendszeresen használnak az öregkor tüneteinek csillapítására. Segítségül hívtuk a boldót, rozmaringot, almát, bambuszt, a feketeribizlit és még legalább 10 olyan gyógynövényt, amelyek támogatják az idős kutya szervezetét.

És mi kell ezen kívül az „öregnek”? Szeretet. Család. Megbecsülés. Nyugalom. Türelem. Napfény és meleg, puha fekhely. És még szeretet és szeretet. Sok-sok szeretet.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tippek